KBB Tedavileri

Kulak Burun Boğaz

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı

Genellikle çocuklarda görülen geniz eti büyümesi (adenoid hipertrofisi); burun boşluğu ile ağız boşluğunun birleştiği yerde bulunan lenfoid dokunun normalden daha büyük hale gelmesidir.
Bu büyüme neticesinde hava yolu daralır ve hava geçişi zorlaşır.

Geniz Eti Büyümesi Nedir?

Hava yolunun daralması ve hava geçişinin zorlaşması sonucunda ağzı açık uyuma, uykuda salya akıntısı, horlama, uykuda solunum durması(uyku apnesi), huzursuz uyku, uykuda sürekli hareket etme, uykuda idrar kaçırma gibi belirtiler görülür.
Geniz eti büyümesi olan çocuklar sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Benzer şekilde sık hasta olan çocuklarda da geniz eti büyüyebilir. Bu çocuklarda bitmek bilmeyen bir geniz akıntısı vardır. Tedavi ile düzelmeyen geniz akıntısı görüldüğünde geniz eti büyümesi ile beraber alerjik durum da araştırılmalıdır.
Medikal tedaviyle kontrol altına alınamayan geniz etleri küçük bir operasyonla alınıp hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir

Bademcik Ameliyatı Nedir?

Bademcikler boğazın hemen arkasında iki tarafta da bulunan oval şekilli organlardır. Yapısında bulunan beyaz kan hücreleriyle özellikle çocuklarda vücut bağışıklığının önemli birer parçasıdır; ancak ergenlikle beraber işlevi azalır.
Bu nedenle özellikle çocuklarda tonsilit görülme olasılığı daha yüksektir. Bademciklerin iltihaplanması boğaz şişmesi, boğaz ağrısı ve ateş gibi diğer bazı sorunlara yol açabilir. Bu şikâyetlerin sıklıkla yaşanması halinde bademcik ameliyatı ile bademciklerim alınması gerekebilir.Bu amaçla termal welding ve coblator gibi son teknoloji cihazlar kullanılarak kanamasız ve ağrısız şekilde bademcikler tamamen çıkartılabilir ya da küçültülebilir Erişkinlerde de daha az olmakla birlikte benzer şekilde bademcik ameliyatı yapılabilmektedir

Burun Tıkanıklığı & Burun Eti Ameliyatı

Burun yapısında bulunan çeşitli problemler kronik burun tıkanıklığına sebep olmaktadır. Burun kemiğimdeki eğrilikler, burun eti şişlikleri, burun içinde olmaması gereken kitleler anatomik sebeplerdir.
Hava kirliliği, sigara kullanımı hatta kapalı ortamlardaki kalitesiz havanın solunması gibi çevre ve alışkanlıklar da kronik burun tıkanıklığına neden olmaktadır.
Burun tıkanıklığı kalitesini uykuya, baş ağrılarına, tat ve koku alma duyularının körelmesine neden olmaktadır. Burundan rahat nefes alamayan hastalar ağızlarından nefes almak zorunda kalırlar bu da solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görülmesine neden olur.
Burun Tıkanıklığı Operasyonu
Detaylı bir endoskopik kulak burun boğaz muaynesi ile problemin tam olarak ne olduğu tespit edildikten sonra operasyon planlanır, eğri olan kemik düzeltilerek orta hatta alınır , burun etlerindeki büyümeler radyofrekans kullanılarak yakılır, küçültülür.Morarma vs olmadan günübirlik yapılacak bir prosedürle hasta taburcu edilir

Horlama ve Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun tekrarlanan duraklamalarına neden olan bir uyku bozukluğudur. Bu duraklamalar genellikle solunum yolu tıkanıklığından kaynaklanır ve uyku sırasında oksijen seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
Horlama ve uyku apnesi sağlığımızı nasıl etkiler?
Horlama ve uyku apnesi, sağlığımız üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olabilir. Horlama, uyku kalitesini düşürebilir ve dinlenmemiş hissetmeye neden olabilir. Bu da gün içinde iş veya okul performansımızı etkileyebilir. Horlama ayrıca, aile üyelerinin de uyku kalitesini etkileyebilir, onların uyku kalitesini düşürerek ve gün içinde yorgun hissetmelerine neden olarak, ilişkilerimizi de etkileyebilir. Uyku apnesi ise daha ciddi bir sağlık sorunudur.
Uyku apnesi, solunumun duraklaması ve düşük oksijen seviyeleri nedeniyle, kalp hastalığı, hipertansiyon, inme, diyabet, obezite ve hatta erken ölüm riskini artırabilir. Uyku apnesi ayrıca, gün içinde aşırı yorgunluk, dikkat eksikliği, hafıza sorunları, ruh hali değişiklikleri, cinsel işlev bozukluğu ve iş veya trafik kazalarına neden olabilir.
Uyku apnesi ve horlama olanlarda burun tıkanıklığının değerlendirilmesiyle birlikte küçük dil ve damak sarkıklığı, boyun kısalığı, çenenin geride olması çok önemlidir. Bunların belirlenmesiyle gerekli ameliyatların yapılması şarttır

Sinüzit Ameliyatı

Üst solunum yollarında sıklıkla görülen problemlerden biri olan sinüzit; insanların günlük yaşam kalitelerini önemli derecede düşürmektedir.
Sinüslerin iltihaplanması olarak tanımlanan sinüzit problemi nedeni ile birçok hastada tedavi için sinüzit ameliyatına başvurulmaktadır.
Sinüzit Tedavisinde Cerrahi Yöntem
Günümüzde sinüzit ameliyatında sıklıkla endoskopik sinüs cerrahisi yöntemine başvurulmaktadır. Sinüzit ameliyatında tedavi planlaması ve hedeflenen süreç aşağıdaki gibidir;
Sinüslerdeki doğumsal ya da edinilmiş anatomik bozuklukların tedavisi,Sinüs havalanma ve boşalma kanallarında tıkanıklığa neden olan problemlerin giderilmesi, Sinüslerin buruna bağlanan kanalların genişletilerek sinüslere hava giriş çıkışının sağlanması, Alerji problemlerinin önüne geçilmesi (alerjik rinit)

Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarının tamiri, yırtığın boyutu ve nedenine göre değişebilmektedir. Kulak zarı deliğinin küçük olması durumunda delik kendi kendini onarıp kapanabilmektedir. Bu durumda herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek olmamaktadır.
Kulak zarı deliğinin kendi kendine kapanmasının söz konusu olmadığı vakalarda ise kulak zarı ameliyatına baş vurulmaktadır. Bu ameliyatlarda yapay zar kullanılmaz, kişinin kendi vucudunda yer alan ve kulağın arka tarfındaki kasın üzerinden zar alınarak ya da dış kulak yolunun önünde yer alan kıkırdak dokudan zar yapılarak yama yapılır. Benim en sık tercih ettiğim metod iz bırakmaması, tutma şansının en yüksek olması ve dayanıklı olması nedeniyle dış kulak yolu önünde yer alan kıkırdak ile zarın kombine kullanıldığı yöntemdir.
Kulak zarı yırtıklarında operasyon öncesi kulak zarında akıntı olmaması en önemli başarı kriteridir. Kuru, akıntısı olmayan ve işitme testleri sonucunda iletim tipi kayıp görülen vakalar kulak zarı onarımı için aday hasta grubunu oluşturur. Bazı hastalarda iletim tipi kayıp fazla ise orta kulakta kemikçik sistemde kopukluk, kireçlenme ve erime olabilir. Bunun tanısı ancak operasyon sırasında mikroskopla görülerek anlaşılabilir. Zar onarımı yapılırken aynı seansta orta kulaktaki kemikçiklere de müdahele edilebilir.

Vertigo

Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir.
Vertigo
Çağımızın popüler rahatsızlıklarından olan vertigo- baş dönmesi semptomun altında nörolojik kardiyolojik problemler olabilse de kulak burun boğaz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkanlar çok daha büyük bir kısmını oluşturmaktadır
Özellikle stres, yoğun yaşam şartları, aşırı spor, alkol ve kahve kullanımının fazlalığı ile tetiklenen vertigo detaylı bir kbb muayenesi ve bu konuda uzmanlaşmış bir kbb hekimi tarafından tedavi edilebilmektedir

Ses Hastalıkları

Ses kısıklığı semptomu hayatın belli dönemlerinde mutlaka herkesin başına gelmiş bir durumdur.
Özellikle nezle grip gibi durumlarda sıklıkla görülebilen bir durum olan ses kısıklığı özellikle 3 haftayı geçmesi durumunda önemli olabilmektedir
Böyle durumlarda endoskopik muayene ile detaylı incelenen ses tellerinde Nodül, polip,ödem vs varlığı değerlendirilerek medikal veya cerrahi tedavi planlanması yapılabilir.
Mide problemlerine bağlı gelişen reflü de önemli bir ses kısıklığı sebebi olabildiği gibi sesini aşırı yormak zorunda kalan bazı meslek gruplarında da ses kısıklığı fazlaca görülmektedir

Alerji

Alerji
Çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde sık görülen çağımızın hastalıklarından sayılan alerji durumunda özellikle burun etlerinde şişmeye bağlı burun tıkanıklığı, hapşırma ,kaşıntı, halsizlik yorgunluk gibi semptomlarla birlikte sık geçirilen üsye atakları izlenmektedir
Yapılan prick testleri ile kişinin neye karşı alerjisi olduğu saptanarak hem alerjenden uzak kalması sağlanabilmekte hem de kişiye özel tedavi planlamaları yapılması mümkün olmaktadır .Bu şekilde hem kişinin üsye sıklığı azalırken hem de hayat kalitesi de artarak iş gücü kaybı kontrol altına alınabilmektedir